ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

You are here: ΑΡΧΙΚΗ » ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Σάββατο, 17 Φεβ 2018
E-mail Εκτύπωση PDF
vorio_evia1

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ
ΕΚΔΡΟΜΕΣ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ – ΧΟΜΠΙ - ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Αυτό που κάνει το Βόρειο κομμάτι της Εύβοιας να ξεχωρίζει, είναι το καταπράσινο δασώδες βουνίσιο περιβάλλον σε συνδυασμό με τις ανυπέρβλητες σε ομορφιά ακτές που το περιβάλλουν. Αυτές οι τελευταίες είναι και το βασικό κίνητρο, προς το παρόν, που οδηγεί στην περιοχή τους περισσότερους επισκέπτες. Θεωρώντας πως λίγο ως πολύ είναι γνωστές στο ευρύ κοινό οι παραλιακές «σταρ» του βορειοευβοϊκού τοπίου, εμείς στο κεφάλαιο αυτό θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις σχετικά άγνωστες πτυχές των τουριστικών ενδιαφερόντων αυτής της περιοχής. Θα αναφερθούμε δηλαδή περισσότερο σε εκδρομές που περιλαμβάνουν συνδυασμούς βουνού και θάλασσας, οι οποίες θα βοηθήσουν τους περιηγητές να γνωρίσουν εύκολα και ουσιαστικά τη Βόρεια Εύβοια, τις πόλεις που την αποτελούν και τα μνημεία που θυμίζουν το λαμπρό παρελθόν της. Το οδικό δίκτυο στη συγκεκριμένη περιοχή, σε σχέση πάντα με τα ελληνικά δεδομένα, θεωρείται πολύ καλό.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Η διαδρομή που διανύει ο ταξιδιώτης με κατεύθυνση από τη Χαλκίδα στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερα το ορεινό κομμάτι μεταξύ Καστέλας και Προκοπίου είναι πραγματικά μαγευτικό. Στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής, υπάρχουν ταβέρνες με τζάκι που φημίζονται για τις περιφήμες χωριάτικες μακαρονάδες πασπαλισμένες με μυζήθρα και καψαλισμένες σε καυτό βούτυρο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μονή Αγίου Γεωργίου. Δύο εξίσου όμορφες διαδρομές μπορούμε να επιλέξουμε για να φθάσουμε στην ιστορική μονή του Αγ. Γεωργίου. Την ορεινή μέσου Πολύλοφου ή την παραλιακή μέσω Ηλίων. Και στις δύο περιπτώσεις η απόσταση της μονής από την Αιδηψό δεν ξεπερνά τα 15 χλμ.
Μονή Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Είναι μια σχετικά νεοσύστατη γυναικεία μονή χτισμένη σε μια καταπράσινη πανέμορφη πλαγιά. Στο 10ο χλμ του δρόμου Αιδηψού-Λίμνης υπάρχει διασταύρωση με δρόμο που οδηγεί μετά από 2 χλμ στη μονή.
Μονή Οσίου Δαυίδ. Πασίγνωστη στην Εύβοια αλλά και στο Πανελλήνιο είναι η μονή του Οσίου Δαυίδ. Η μονή απέχει 35 χλμ από την Αιδηψό. Η διασταύρωση βρίσκεται στο 22ο χλμ. του δρόμου Αιδηψού-Λίμνης, στο ύψος των Ροβιών.
Μονή Γαλατάκη. Είναι η πιο παλιά και ιστορική μονή της Βόρειας Εύβοιας. Απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Λίμνης. Ο δρόμος κατά το ήμισυ είναι χωματόδρομος αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το τοπίο και η θέα προς τον Ευβοϊκό αποζημιώνουν στο έπακρο τον ταξιδιώτη ή τον προσκυνητή.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Πρόκειται για δυο εκδρομές κατάλληλες για όλων των ειδών τα αυτοκίνητα, χωρίς δυσκολίες, που επιφυλάσσουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις σε όλες τους τις φάσεις. Για να δώσουμε τη συνοπτική περιγραφή των διαδρομών θα πάρουμε (χωρίς απαραίτητα να το προτείνουμε) σαν ορμητήριο την πόλη της Αιδηψού. Είναι ευνόητο πως ο εκδρομέας μπορεί να επιλέξει για το σκοπό αυτό οποιαδήποτε άλλη πόλη της Β. Εύβοιας, που υπάρχει μέσα στο προκαθορισμένο δρομολόγιο, αρκεί φυσικά αυτή να πληρεί και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του επισκέπτη και να έχει την ανάλογη τουριστική υποδομή.

ΜΙΚΡΟΣ ΓΥΡΟΣ
(από 65 - 85 χλμ. ανάλογα με τις επιλογές)
Διαδρομή: Αιδηψός - Ήλια - Παλιοχώρι - Δαμιά - Καλαμούδι - Μονή Οσίου Δαυίδ - Δρυμώνα - Καταρράκτες - Διασταύρωση Κοκκινομηλιάς - Βουτάς - Ιστιαία - Ωρεοί - Ν. Πύργος - Άγιος - Αιδηψός. Επέκταση της εκδρομής: Κοκκινομηλιά - Κρυονερίτης - Μηλιές - Μονοκαρυά - Ιστιαία.Παραλλαγή: Παράκαμψη της Μονής και των καταρρακτών. Κατευθείαν από Ήλια σε Βουτά.
Καλό είναι η εκδρομή αυτή να πραγματοποιηθεί κάποια ηλιόλουστη μέρα προκειμένου ο επισκέπτης να θαυμάσει αυτό το τμήμα του Ευβοϊκού ορεινού τοπίου σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια. Όλη η διαδρομή γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων.
Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της εκδρομής αυτής, εκτός φυσικά των πόλεων και των χωριών που περιλαμβάνονται στο δρομολόγιο, είναι η μονή του Οσίου Δαυίδ καθώς και η περιοχή των καταρρακτών, που βρίσκεται μεταξύ Δρυμώνα και διασταύρωσης με το δρόμο που ενώνει την Κερασιά με την Κοκκινομηλιά. Πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί ανάλογα. Τα αυτοκίνητα σταματούν στην άκρη του κεντρικού δρόμου στο σημείο που υπάρχουν οι κατατοπιστικές πινακίδες.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΥΡΟΣ
Διαδρομή: Αιδηψός - Ήλια - Ροβιές - Λίμνη - Στροφυλιά - Αγ. Άννα - Κερασιά (απολιθωμένο δάσος) - Κοκκινομηλιά - Βουτάς - Ιστιαία - Αιδηψός. (115 χλμ.)
Παραλλαγή: Αγ. Άννα - Παπάδες - Βασιλικά - Ελληνικά - Αγριοβότανο - Γούβες - Αρτεμίσιο -Πευκί - Ασμήνιο - Σινασός - Ιστιαία - Αιδηψός. (140 χλμ.)

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (περίπου 70 χλμ. μετ΄επιστροφής)
Διαδρομή: Αιδηψός - Αγ. Νικόλαος - Γιάλτρα - Παραλία Γιάλτρων - Γρεγολίμανο - Αγ. Γεώργιος - Λιχάδα - Λιχαδονήσια - Επιστροφή.

ΕΥΚΟΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Οι επισκέπτες της Βόρειας Εύβοιας προτιμούν συνήθως το καλοκαίρι για τις διακοπές τους στην περιοχή. Επειδή όμως πρωταγωνιστής της εποχής αυτής είναι η θάλασσα, το βουνό φυσιολογικά περνάει σε δεύτερη μοίρα. Για τα βουνά όμως της Β. Εύβοιας πρέπει να γίνει μια εξαίρεση. Η ομορφιά τους είναι πραγματικά ανυπέρβλητη για τα ελληνικά δεδομένα. Η επίσκεψη τους είναι θα λέγαμε απαραίτητη. Οι δρόμοι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άνετοι και δεν προκαλούν καμία ταλαιπωρία στον εκδρομέα. Θα προτείνουμε τρεις διαδρομές. Στα περισσότερα από τα χωριά που περιλαμβάνονται στις εκδρομές, υπάρχουν ταβέρνες που προσφέρουν σπιτικές λιχουδιές όπως γαλατόπιτες, τυρόπιτες, χωριάτικη φέτα και κοκκινιστό κόκορα. Σαν αφετηρία αυτή τη φορά διαλέξαμε την Ιστιαία.

ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ (σύνολο 35 χλμ.)
Ιστιαία - Βουτάς - Κοκκινομηλιά - Κρυονερίτης - Μηλιές - Μονοκαρυά - Ιστιαία.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Ιστιαία - Καμάρια - Καματριάδες - Γαλατσάδες - Καστανιώτισσα - Αγ. Γεώργιος - Ιστιαία.

ΤΡΙΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ (σύνολο 40 χλμ.)
Ιστιαία – Αβγαριά – Γαλατσώνα – Γερακιού – Αγδίνες – Γούβες – Ιστιάια.

ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΣΤΑ ΗΛΙΑ
Η Βόρεια Εύβοια σε ολόκληρη την έκτασή της, πεδινή και ορεινή, είναι ιδανική θα μπορούσαμε να πούμε για εκδρομές και πεζοπορίες μεγάλου ενδιαφέροντος σε ότι αφορά τις εναλλαγές του τοπίου και τις παντός είδους αρχαιότητες, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία.
Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη πεζοπορία ίσως γιατί παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο σημείο εκκίνησης, που είναι η πανέμορφη ημειορεινή Καστανιώτισσα του Δήμου Ωρεών, η παρέα μπορεί να μεταφερθεί με κάποιο όχημα. Αυτό το όχημα κατόπιν μπορεί να φύγει από το συγκεκριμένο χωριό και να αναμένειι μετά από κάποιες στα Ήλια του Δήμου Αιδηψού ή στη μονή Ηλίων. Με άλλα λόγια δηλαδή οι εκδρομείς οδοιπορούντες μέσω του κατάφυτου Τελεθρίου 5-6 χιλιόμετρα φθάνουν από την Καστανιώτισσα στα Ήλια, διανύοντας μια απόσταση δηλαδή, που μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα. Το οδοιπορικό ξεκινά από την Καστανιώτισσα. Πρώτη στάση στο εξωκλήσι της Παναγιάς με την εκπληκτική θέα προς το μεγάλο κάμπο της Ιστιαίας, που φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Στη συνέχεια και μέσα από ένα ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο περνώντας από πηγές, ορεινές λίμνες, ρυάκια, δάση από βαλανιδιές πλατάνια και κερασιές φθάνουμε στη μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων, στον Πολύλοφο ή και στα Ήλια ανάλογα με τις επιλογές μας.

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΟΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ
Η παραλία από το Καστρί μέχρι και τα Βασιλικά και από την Κοτσικιά μέχρι την Αγκάλη, είναι μια αληθινή πρόκληση για τον Έλληνα κατασκηνωτή ελεύθερο ή οργανωμένο. Οργανωμένα κάμπινγκ υπάρχουν στο Πευκί και στην Αγία Άννα. Όλη η παραλία όμως, και ειδικά το μη αξιοποιημένο κομμάτι της, είναι κατάλληλη να δεχτεί τους πρόσκαιρους κατοίκους της και να τους φιλοξενήσει κάτω από τη σκιά των πολλών πεύκων που την περιβάλουν.Το Ποντικονήσι, μια μικρή πευκόφυτη βραχονησίδα, καθώς και τα Μυρμηγκονήσια (μια ομάδα βράχων στ΄ ανοιχτά) είναι έτοιμα να εξερευνηθούν από τους καλοκαιριάτικους Κολόμβους.
Εκτός από τους μοναχικούς προσβάσιμους ή μη όρμους θα πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στην εκπληκτική παραλία του Αχλαδιού, που ονομάζεται ακτή Φραγκάκη. Λέγεται πως το όνομα δόθηκε από τους Φράγκους, που διάλεξαν αυτή την πανέμορφη ακρογιαλιά για να αποβιβασθούν και να ανέβουν προς το Αχλάδι. Πρόκειται για μια υπέροχη και αρκετά μεγάλη φυσική πλαζ με καθαρή και ψιλή αμμουδιά που βρίσκεται σε ένα σπουδαίο πραγματικά τοπίο. Υπάρχει ένας μικρός χωμάτινος δρόμος, που συνδέει την ακτή Φραγκάκη με την απέραντη πλάζ της Αγκάλης. Πριν φθάσουμε στην Αγκάλη περνάμε από το Πρασίδι ένα γραφικότατο μικρό παραλιακό οικισμό, ο οποίος βρίσκεται μέσα σε μια πανέμορφη ελαιόφυτη περιοχή στην οποία υπάρχει το ανακαινισμένο εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου.

ΠΡΟΚΟΠΙ – ΠΗΛΙ – ΒΛΑΧΙΑ – ΣΑΡΑΚΗΝΙΚΟ. ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
Μια μαγευτική διαδρομή 50 περίπου χιλιομέτρων μετ΄επιστροφής, σε οδικό δίκτυο ασφαλτοστρωμένο. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής, η ανεξάντλητη εφευρετικότητα της φύσης, δημιουργεί ένα πλήθος από εικόνες σε κάθε μεταβολή της οπτικής γωνίας από την οποία ο παρατηρητής θαυμάζει το τοπίο. Το τοπίο αυτό δημιουργείται από ένα εξαίσιο συνδυασμό της άγριας ομορφιάς ενός καταπράσινου δενδρόφυτου βουνού και μιας πανέμορφης παραλίας με φόντο το Αιγαίο, η οποία άλλοτε καταλήγει στη βάση απότομων γραφικών γκρεμών και άλλοτε δημιουργεί οάσεις με πεντακάθαρες αμμουδιές.
Μεταξύ Βλαχιάς και Σαρακήνικου βρίσκεται ο Μακρυγιαλός. Μια μεγάλη φυσική πλαζ με ψιλή άμμο, πεντακάθαρη θάλασσα και καταπράσινο περιβάλλον. Στο σημείο που βρίσκεται αυτή η πλαζ υπάρχουν εγκαταστάσεις κάμπινγκ, ενώ ακριβώς πάνω από την ακτή στην πλαγιά του βουνού βρίσκεται ένας όμορφος ναός χτισμένος προς τιμή της Ανθούσας και Αμέλειας.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΦΥΤΕΣ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ

Όπως και στο Τελέθριο έτσι και στο Κανδήλι πολλές είναι οι προτάσεις για οδοιπορικά και εκδρομές παντός είδους. Τα δύο βουνά του Βόρειου κομματιού της Εύβοιας έχουν πολλές ομοιότητες στη φανταστική ποικιλία του τοπίου. Απλά το Κανδήλι θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει πιο άγρια ομορφιά. Για τον λόγο αυτό και επειδή δεν υπάρχουν εύκολες προσβάσεις για τα αυτοκίνητα, το υπέροχο αυτό βουνό προσφέρεται για υγειηνούς περιπάτους και οδοιπορικά μέσα στην αληθινά μαγευτική και παρθένα φύση.
protaseis_1

pdf_download Download Έντυπο Προτάσεις


Διαφημιστείτε | Όροι Χρήσης | Site map