ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

You are here: ΑΡΧΙΚΗ » ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ » ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ & ΠΕΥΚΙ
Παρασκευή, 23 Φεβ 2018

ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ & ΠΕΥΚΙ

peuki
Η πόλη στην οποία εδρεύει σήμερα ο ομώνυμος Δήμος, φέρει το όνομα του ακρωτηρίου γύρω από το οποίο το 480 π.Χ. ο στόλος του Ξέρξη γνώρισε για πρώτη φορά την αντίσταση των Ελλήνων. Κρηπίδα ελευθερίας ονομάζει την περιοχή αυτή ο Στράβωνας και ολόκληρος ο Ελληνισμός οφείλει ένα μέρος της ύπαρξής του στα γεγονότα που τότε διαδραματίσθηκαν στη θάλασσα του Αρτεμισίου.
Η πρωτεύουσα βέβαια του Δήμου, όπως και ο παραθαλάσσιος οικισμός της, το περίφημο για τις πευκόφυτες παραλίες του Πευκί, βρίσκονται λίγα μίλια δυτικά του θεάτρου της ναυτικής σύγκρουσης του 480 π.Χ. Πήραν όμως το όνομα του ακρωτηρίου προς τιμή εκείνου του καθοριστικού γεγονότος.
Επί Τουρκοκρατίας το χωριό είχε το όνομα Κουρμπάτσι (στα τούρκικα σημαίνει βούρδουλα, μαστίγιο) και ήταν χώρος καταπίεσης των Ελλήνων κολίγων.
Στο χώρο της σημερινής πόλης βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το ιερό της Προσηώας Αρτέμιδος.
Ο θαλάσσιος χώρος του Αρτεμισίου φύλασσε για πολλούς αιώνες δύο από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης, που κοσμούν σήμερα το Εθνικό μας Μουσείο. Πρόκειται για το περίφημο χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα (ή Δία για πολλούς) και για το σύμπλεγμα αλόγου και νεαρού ιππέα. Αυτά τα έργα τέχνης ανασύρθηκαν από το βυθό του Αρτεμισίου την δεκαετία του 1920.
Τα γλυπτά αυτά κατά πάσα πιθανότητα στόλιζαν την αρχαία Χαλκίδα και μετά από ναυάγιο του πλοίου που τα μετέφερε (προφανώς μετά από λεηλασία της πόλης) βρέθηκαν στο βυθό του Αρτεμισίου.

Listings RSS
Add your listing here
Διαφημιστείτε | Όροι Χρήσης | Site map