ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

You are here: ΑΡΧΙΚΗ » ΔΗΜΟΣ ΕΛΥΜΝΙΩΝ » ΛΙΜΝΗ
Παρασκευή, 23 Φεβ 2018

ΛΙΜΝΗ

limneon
ΛΙΜΝΗ (ΕΛΥΜΝΙΟ)  (Μουρτιάς, Ρετσινόλακος, Χρόνια)
Μια από τις πιο όμορφες παραλικές πόλεις της Εύβοιας είναι η φημισμένη Λίμνη ή Ελύμνιο, πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου. Η πρόσβαση του σύγχρονου επισκέπτη της Εύβοιας στην γοητευτική και φιλόξενη πολιτειούλα, είναι πανεύκολη και γίνεται από παντού.
Η ανθρώπινη κατοίκιση στην περιοχή της Λίμνης αρχίζει από τους μέσους παλαιολιθικούς χρόνους όπως μαρτυρούν οι φολίδες και τα θραύσματα πυριτόλιθου καθώς και λιγοστά εργαλεία που έχουν εντοπιστεί.   
Στην περιοχή της Λίμνης σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη τοποθετείται η αρχαία πόλις Ελύμνιον. Το <νυμφικόν Ελύμνιον> όπως χαρακτηρίζεται από ένα απόσπασμα του Σοφοκλή είναι συνδεδεμένο με το πρωτοσμίξιμο του Διός και της Ηρας. Μία άλλη αναφορά για το Ελύμνιο βρίσκουμε στον Καλλίστρατο, σχολιαστή του Αριστοφάνη, ο οποίος το αναφέρει σαν μία κώμη της Εύβοιας. Το Ελύμνιο σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις ήταν μία μικρή Ευβοϊκή πόλη που άλλοτε βρισκόταν υπό την πολιτική επιρροή της Χαλκίδας και άλλοτε, πιο συχνά αυτό, υπό την επιρροή της Ιστιαίας.
Στα Pωμαϊκά, Bυζαντινά και Φραγκοβενετσιάνικα χρόνια ευημερεί λόγω της ναυτοσύνης ενώ δέχεται επιδρομές από πειρατές και διάφορους επίδοξους κατακτητές. Για το λόγο αυτό ο οικισμός μεταφέρεται προς το εσωτερικό στις θέσεις Καστριά και Παναγιά. Κατά την μέση Βυζαντινή περίοδο στην περιοχή τοποθετείται η Επισκοπή Καναλίων.
Στα μέσα του 16ου αιώνα, Aιγιοπελαγίτες έποικοι καταφθάνουν στο Eλύμνιο. Την ίδια περίοδο θαυματουργικά και μέσω θαλάσσης καταφθάνει και η παλαιά Eικόνα της Παναγιάς Λιμνιάς, που θα γίνει το θρησκευτικό σύμβολο του τόπου. Κατά τον 18ο αιώνα το Kαστρινό Eλύμνιο κατηφορίζει  πάλι στην παραλία και κτίζει τη σημερινή πόλη της Λίμνης. Το 1790 αρκετές οικογένειες της Λίμνης μεταναστεύουν στη Σκιάθο ιδρύοντας εκεί τη δική τους <Λιμνιώτικη> συνοικία.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η ναυτοσύνη της Λίμνης εξακολουθεί να είναι αναπτυγμένη, με αποτέλεσμα (όπως εξάλλου συνέβη με όλα τα νησιά του Αιγαίου) το γεγονός αυτό να αποτελέσει μεγάλο όπλο στα χέρια των επαναστατών του 1821. Ήταν απόλυτα φυσικό λοιπόν η Λίμνη να πρωτοστατήσει στην Ευβοϊκή εξέγερση για την απαλλαγή των Ελλήνων από τον Τουρκικό ζυγό.    
Λιμνιώτης ήταν και ο αρχιεπαναστάτης της Εύβοιας Αγγελής Γωβιός. Ο θρυλικός στρατηγός της Εύβοιας, στέρησε πολύ νωρίς το νησί από την φωτεινή παρουσία του, αφού έπεσε ηρωϊκά στη μάχη των Βρυσακίων το καλοκάιρι του 1822.
Στα χρόνια της απελευθέρωσης δημιουργεί ένα σημαντικότατο εμπορικό στόλο και τον προσφέρει στην δύναμη της Eλληνικής Nαυτιλίας. Οι ναυτικοί και οι ναυπηγοί της Λίμνης υπήρξαν ονομαστοί σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα. Το ίδιο και τα καράβια της.  
Στα χρόνια της Kατοχής του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου πρωτοστατεί και πάλι, αναδεικνύοντας μεγάλες μορφές της Πανελλήνιας Eθνικής Aντίστασης.  
Η σημερινή πόλη της Λίμνης είναι μια τουριστικά εξελισσόμενη κωμόπολη με στοιχεία νησιώτικης παραδοσιακής δόμησης, με ιστορικούς χώρους και Mοναστήρια, και με πλούσια λαογραφική παράδοση,  
Πολλά είναι τα μνημεία (κυρίως βυζαντινά και μεταβυζαντινά), που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος στη Λίμνη. Ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, ο σπηλαιώδης Ναός του Αγίου Χριστοδούλου, το ασκηταριό του Αγίου Ανδρέα, και πολλά άλλα.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης είναι κατά τη γνώμη μας ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος του κάθε επισκέπτη. Είναι δημιούργημα της πρωτοβουλίας των κατοίκων, οι οποίοι συνεργαζόμενοι με τις εκάστοτε Δημοτικές αρχές και τις κατά τόπους υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού συγκέντρωσαν εκεί πολύτιμα κειμήλια και αρχεία που αποδεικνύουν και αναδεικνύουν το ρόλο της Λίμνης στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Εύβοιας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Στο Μουσείο Λίμνης φυλάσσονται και συντηρούνται τα έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου της  πόλης.  
Η σύγχρονη Λίμνη προσφέρει όλες τις ανέσεις σε όσους θέλουν να περάσουν λίγες μέρες ήρεμων διακοπών. Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι αλλά ταυτόχρονα καλλιεργημένοι, φιλότεχνοι και έτοιμοι να δημιουργήσουν και να συνδράμουν κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση.
Ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζομένων  δωματίων υπάρχουν τόσο μέσα στην πόλη όσο και γύρω απ΄ αυτήν κυρίως κατά μήκος του δρόμου Λίμνης-Ροβιών.  
Οι εποχούμενοι περιηγητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Λίμνη σαν ιδανικό ορμητήριο των οδοιπορικών που θα επιλέξουν για τη γνωριμία της Β. Εύβοιας.  .
Πολλές ταβέρνες εκτείνονται κατά μήκος της παραλίας εκατέρωθεν του κέντρου της πόλης προσφέροντας κάθε είδους λιχουδιά με πρώτο πιάτο το φρέσκο ψάρι.  
Τα <Ελύμνια> είναι ίσως η σημαντικότερη εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στη Λίμνη. Δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά για μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά και για 45 ημέρες (1η Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου) στη πόλη της Λίμνης. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων,  θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, χορευτικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και αγώνες εντός και εκτός θαλάσσης, εκθέσεις καλλιτεχνικού και γενικού ενδιαφέροντος και πλήθος άλλες εκδηλώσεις που ποικίλουν ανάλογα με τη χρονιά και τη ανεξάντλητη φαντασία των διοργανωτών τους.  
Μονή Γαλατάκη
Στην περιοχή της Μονής Γαλατάκη πολλοί μελετητές τοποθετούν την αρχαία πόλη των Αιγών. Σύμφωνα με το Λατίνο Στάσιο η πόλη βρισκόταν στην ακροθαλασσιά μια που την αναφέρει ως humiles Aegas=χαμηλότοπες. Μάλιστα ο Στράβων υποστηρίζει πως ο Όμηρος αναφέρεται στις Αιγές της Εύβοιας, όταν λέει ότι ο Ποσειδώνας ήρθε στις Αιγές όπου στο βάθος της θάλασσας βρισκόταν το παλάτι του. Στην αρχαία πόλη υπήρχε σημαντικό ιερό του θεού της θάλασσας και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στα ερείπια του ιδρύθηκε η Μονή Γαλατάκη. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται είναι πράγματι μαγευτική αφού είναι κατασκευασμένη σε οροπεδινή τοποθεσία 200 μέτρα ψηλότερα από τη θάλασσα έχοντας έτσι εξαίσια θέα προς τον Ευβοϊκό αλλά και τις ακτές της απέναντι ευρισκόμενης Βοιωτίας.
Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο (θαλασσινό προστάτη και αντικαταστάτη κατά κάποιον τρόπο του Ποσειδώνα).

Listings RSS
Add your listing here
Διαφημιστείτε | Όροι Χρήσης | Site map