ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

You are here: ΑΡΧΙΚΗ » ΔΗΜΟΣ ΕΛΥΜΝΙΩΝ » ΡΟΒΙΕΣ
Παρασκευή, 23 Φεβ 2018

ΡΟΒΙΕΣ

rovies
(Αγιαννάκος, Δαμιά, Δρυμώνα, Καλαμούδι,  Κούλουρος, Μαρούλι, Παλιοχώρι)
Όποιος φυσιολάτρης δεν έχει απολαύσει ένα τουλάχιστον ηλιοβασίλεμα στις Ροβιές έχει σίγουρα διαπράξει παράληψη. Οι Ροβιές είναι από εκείνα τα μέρη που δεν ξεχνιούνται εύκολα. Το χωριό είναι χτισμένο μέσα στο τόξο που σχηματίζουν τα πευκόφυτα βουνά Tελέθριο και Kαβαλάρης μέσα σ΄ έναν τεράστιο ελαιώνα που ενώνει τους πρόποδες του βουνού με τη θάλασσα. Είναι από τα ωραιότερα παραθαλάσσια χωριά της Eύβοιας με ατέλειωτη, σε μήκος παραλία και καθαρά βαθυγάλανα νερά. Bρίσκεται πάνω στο νέο δρόμο Λίμνης-Αιδηψού, 95 χλμ. βορειοδυτικά της Xαλκίδας.   
Στη μέση του χωριού, δεσπόζει το βενετσιάνικο πυργοκάστελο παλιά ιδιοκτησία της οικογένειας Μπενάκη που στέκει εκεί αιώνες τώρα, αγναντεύοντας το βόρειο Eυβοϊκό. Κοντά στο χωριό, στην τοποθεσία <Ηρακλής> ή <Ηράκλειο> σχηματίζεται γραφικότατος κόλπος με πευκόφυτη εκτεταμένη και πανέμορφη παραλία.
Η κατοίκιση στην περιοχή των Ροβιών αρχίζει την παλαιολιθική περίοδο. Οι Ροβιές ταυτίζονται με την αρχαία πόλη Οροβιαί. Όπως αναφέρεται από τον Θουκυδίδη και τον Στράβωνα στα αρχαία χρόνια υπήρχε η πόλη Οροβιαί κοντά στις πόλεις Ελύμνιο και Αιγαί, όπου λατρευόταν ο Ηρακλής και ο Απόλλωνας. Προς τιμή του τελευταίου υπήρχε ονομαστό μαντείο που ήταν γνωστό σαν Μαντείο του Σελινουντίου Aπόλλωνος το οποίο βρισκόταν, σύμφωνα με τις γραπτές μαρτυρίες του Θουκυδίδη και του Στράβωνα, πάνω στο όρος Τελέθριο. Η πόλη των Οροβιών κατεστράφη από φοβερούς σεισμούς και παλιρροϊκό κύμα που προκλήθηκε απ΄ αυτούς, κατά το έκτο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου σύμφωνα με την αφήγηση του Θουκιδίδη. Λίγοι μόνο από τους κατοίκους σώθηκαν από τον πνιγμό αλλά και τα άλλα οδυνηρά επακόλουθα των σεισμών.
Στην περιοχή των σημερινών Ροβιών ο οικισμός  ανασυστήνεται κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων και συνεχίζεται την περίοδο της Φραγκοκρατίας, δείγμα της οποίας είναι ο πύργος που προαναφέραμε. Σύμφωνα με κάποιους μελετητές το πυργοκάστελο των Ροβιών κτίστηκε από τον Γουλιέλμο Β΄ τον Βιλλαρδουΐνο, πρίγκιπα της Αχαΐας κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των Ενετών του νησιού ανάμεσα στο 1255 και 1258.  
Σήμερα χιλιάδες Έλληνες αλλά και ξένοι έχουν γνωρίσει ή ετοιμάζονται να γνωρίσουν τις Ροβιές και τις παραλίες τους, αφού η φήμη της περιοχής συνεχώς εξαπλώνεται κερδίζοντας καινούριους θαυμαστές.
Σε όλη την περιοχή, εντός και εκτός πόλεως, υπάρχουν όμορφα και σύγχρονα καταλύματα με ανέσεις που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας των θερινών διακοπών και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.
Στις Ροβιές υπάγονται οι οικισμοί Μαρούλι, Αγιαννάκος, Καλαμούδι, Κούλουρος, Παλιοχώρι Δαμιά και Δρυμώνα, καθώς και η φημισμένη Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος.
Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος.
Στα χαμηλά των βουνών <Καβαλάρης> και <Ξηρόν όρος> αντίκρυ του χωριού <Δρυμώνα> βρίσκεται χτισμένη η Μονή του οσίου Δαυίδ αφιερωμένη στη μνήμη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται είναι προφυλαγμένη από όλους τους ανέμους, γεγονός όμως που δημιουργεί τις προϋποθέσεις μεγάλης επικάλυψής της από χιόνι τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Το έτος της πρώτης οικοδόμησης της Μονής δεν είναι ακριβώς γνωστό. Το βέβαιο είναι ότι προϋπήρχε του 1500, αφού ο όσιος Δαυίδ (που έζησε γύρω στο 1550) δημιούργησε την Μονή πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού. Λογικά ο προϋπάρχων αυτός ναός κατεστράφη από τους Τούρκους μετά την κατάληψη της Εύβοιας το 1470. Το 1824 οι Τούρκοι καταστρέφουν με φωτιά και το νέο ναό για να εκδικηθούν τη συμμετοχή των μοναχών στον ξεσηκωμό του 1821. Η νέα ανοικοδόμηση έγινε το 1877.
Στο ναό του Μοναστηριού φυλάσσονται σε καλλίτεχνη λειψανοθήκη τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του οσίου Δαυίδ του Γέροντος, καθώς το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου, ρωσικής προέλευσης.
Τις τελευταίες δεκαετίες η Μονή έγινε πανελλήνια γνωστή για τις Θείες ικανότητες ενός χαρισματικού μοναχού, που έζησε σ΄αυτή και που για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ο ηγούμενος της. Πρόκειται για τον Γέροντα Ιάκωβο στον οποίο αποδίδονται πλήθος Θείων και ανθρωπίνων επεμβάσεων προς ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Listings RSS
Add your listing here
Διαφημιστείτε | Όροι Χρήσης | Site map