ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

You are here: ΑΡΧΙΚΗ » ΔΗΜΟΣ ΩΡΕΩΝ » ΩΡΕΟΙ
Σάββατο, 17 Φεβ 2018

ΩΡΕΟΙ

oraioi


Οι Ωρεοί μαζί με την Ιστιαία, είτε χωριστά είτε σαν ενότητα αποτελούν τον πυρήνα της ιστορίας της Β. Εύβοιας. Οι δύο πόλεις είναι πανάρχαιες και η παράλληλη ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Οι εκδοχές προέλευσης του ονόματος της πόλης είναι αρκετές.  Σύμφωνα με μία απ΄αυτές, το όνομα προέρχεται από την δυναστεία των Ωρεών που κάποτε βασίλευσε εκεί. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι οι Ωρεοί πήραν το όνομά τους από τον αδελφό της Ιστιαίας Ωρεό.   
Η πόλη γνώρισε πολλούς κατακτητές στα 2.500 και πλέον χρόνια της καταγραμμένης ιστορίας της. Σπαρτιάτες, Αθηναίοι, Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Ενετοί, Οθωμανοί, πέρασαν κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα από τα εδάφη της.
Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκισης της περιοχής χρονολογούνται στους νεολιθικούς χρόνους. Γνώστες νεολιθικές θέσεις βρίσκονται πάνω στο νησάκι της Νησιώττισας και στην θέση Κάστρο Δυτικά του χωριού Νέος Πύργος.
Μετά την καταστροφή της Ιστιαίας από τον Περικλή η Ωρεός πέρασε περίοδο μεγάλης ακμής. Ήταν η εποχή που όλοι αναφέρονται πλέον στην Ιστιαία και στην Ωρεό σαν να είναι μία πόλη με δύο ονόματα. Είναι η ιστορική περίοδος που αρχίζει η ραγδαία ανάπτυξη του έως τότε επινείου της ισχυρής Ιστιαίας.  Μετά την λήξη του Πελλοπονησιακού πολέμου το 404 π.Χ. η πόλη περνά κάτω από την πολιτική επιρροή της Σπάρτης και υποχρεώνεται να δεχθεί ολιγαρχικό πολίτευμα. Το 377 π.Χ. η Ωρεός βρίσκεται στην πολιτική επιρροή της Θηβαϊκής Ηγεμονίας οι Θηβαίοι διώχνουν το Σπαρτιάτη αρμοστή του Ωρεού Αλκέτα εγκαθιδρύοντας και πάλι το δημοκρατικό πολίτευμα. Το 342 π.Χ. η φιλομακεδονική παράταξη της πόλης υπό τον Φιλιστίδη και με την συνεχή παρότρυνση του Φιλλίπου του Β της Μακεδονίας προσπαθεί να εντάξει την Ωρεό στην σφαίρα της πολιτικής επιρροής των Μακεδόνων. Είναι τα χρόνια που θα λάμψει το άστρο στην πόλη του Ωρείτη πλατωνικού φιλοσόφου και πολιτικού Ευφραίου.
Στα χρόνια της κυριαρχίας των Μακεδόνων, η Ωρεός γνώρισε ίσως την κορύφωση της ακμής της. Η πόλη μεγάλωσε ενώ εκατοντάδες έργα τέχνης κατασκευάστηκαν και διακόσμησαν τους δρόμους της.  
Στα χρόνια της επικράτησης των Ρωμαίων, η Ωρεός καταστρέφεται από τον βασιλιά της Περγάμου Άτταλο, ο οποίος μεταφέρει στην Ασία όλους σχεδόν τους θησαυρούς της πόλης σαν λάφυρα της επιτυχίας του.
Στα χρόνια του Βυζαντίου μετά το 400 η Ωρεός φέρεται σαν έδρα Επισκόπου υπαγόμενου στη Μητρόπολη των Αθηνών, και μετά το 1300 στην Μητρόπολη Ευρίπου. Αργότερα την εποχή της Ενετοκρατίας γίνεται ορμητήριο των προσπαθειών του θρυλικού ιππότη Λικάριου να ανακαταλάβει την Εύβοια για λογαριασμό του βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου
Από το 1400 αρχίζουν και οι συνεχείς επιδρομές του οθωμανικού στόλου στα ευβοϊκά παράλια. Η πόλη αυτή την εποχή παρά τις αντιξοότητες βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική άνθιση η οποία θα μεγαλώσει με τη συμφωνία ανάμεσα στους Ενετούς και τον Μουράτ τον Β να σταματήσουν οι τουρκικές επιδρομές στις Ενετικές κτήσεις του Αιγαίου το 1430.
Μετά την άλωση της Χαλκίδας από τον Μωάμεθ και μέχρι την ταραχώδη επαναστατική δεκαετία 1821-1830, η Ωρεός (που εν τω μεταξύ είχε υιοθετήσει σαν ονομασία τον πληθυντικό του ονόματός της – Ωρεοί)  ακολουθεί την μοίρα όλης της Εύβοιας.  
Το λιμάνι των Ωρεών που από τα πολύ αρχαία χρόνια είχε μεγάλη στρατηγική σημασία, χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο του Ελληνικού στόλου στους Ελληνοτουρκικούς πολέμους  του 1897 και του 1912.   
Η πόλη των Ωρεών (και κυρίως το παραλιακό της τμήμα) είναι χτισμένη με άψογη ρυμοτομία πάνω σε τοπογραφικό σχέδιο που εκπόνησε το 1833 ο Βαβαρός τοπογράφος Γεώργιος Σδουμάγερ.  
Το φρούριο που χρησιμοποιήθηκε και στην περίοδο της Ενετοκρατίας αλλά και από τους Οθωμανούς ονομάζεται από τους πορτολάνους σαν Oreo, Loreo ή Oroz. Κάτω από το κάστρο των Ωρεών βρίσκεται η μονόχωρη μικρή μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Η ανασκαφή που έγινε μπροστά από την είσοδό της απέδωσε μία ταφή μέσα σε μαρμάρινη σαρκοφάγο (σήμερα μέσα στο ναό) την οποία οι μελετητές αποδίδουν στον Επίσκοπο Ωρεού Ιωάννη. Ο ναός έχει την Αγία Τράπεζα του λαξευμένη στον βράχο.
Τον Αύγουστο του 1965 βρέθηκε στην παραλία ένας μαρμάρινος ταύρος μήκους 3,2 μέτρων της Ελληνιστικής εποχής, που σήμερα βρίσκεται μέσα σε γυάλινο κουβούκλιο πίσω από το ναό του Σωτήρος, στο λιμάνι.  
Σε μια αίθουσα του Δήμου της πόλης φιλοξενούνται τα ευρήματα της Αρχαιολογικής Συλλογής των Ωρεών, τα οποία μαρτυρούν την παλιά αίγλη των Ωρεών της Ιστιαίας αλλά και της γύρω περιοχής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο κορμός ανδρικού αγάλματος που βρέθηκε στην περιοχή της Ιστιαίας, ανάγλυφες νεκρικές στήλες καθώς και τμήματα θωρακίων του 5ου μ.Χ. αιώνα.   Μερικά γλυπτά, που ανήκουν στην πόλη, βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Βερολίνου στην αίθουσα της Περγάμου και είναι κάποια από τα λάφυρα που απεκόμισε ο Άτταλος μετά την κατάληψη των Ωρεών.

Listings RSS
Add your listing here
Διαφημιστείτε | Όροι Χρήσης | Site map