ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

You are here: ΑΡΧΙΚΗ » ΔΗΜΟΣ ΝΗΛΕΩΣ » ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
Παρασκευή, 23 Φεβ 2018

ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ

ag_anna
ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ (Παλαιόβρυση, Αγκάλη)
Στην πλαγιά ενός λόφου και σε υψόμετρο 320 μέτρων στο 73ο χιλιόμετρο της Eθνικής οδού Xαλκίδας-Aιδηψού είναι κτισμένη η Aγία Άννα. Η ονομασία της έδρας του δήμου Νηλέως οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννας, που βρίσκεται στον ομώνυμο Ναό. Ο θρύλος λέει ότι στον τόπο που είναι χτισμένη σήμερα η εκκλησία, από θαύμα της Αγίας Άννας σώθηκαν οι κάτοικοι από επιδρομή πειρατών. Στη συνέχεια βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα μετά από όραμα κάποιας χωριανής.  
Η κατοίκιση στην περιοχή αρχίζει από την παλαιολιθική περίοδο. Η αρχαιολογική έρευνα στις θέσεις Αγκάλη, έφερε στο φως παλαιολιθικά εργαλεία κατασκευασμένα από πυριτόλιθο με την τεχνική Levallois.  
Η Αγία Άνναστη θέση που βρίσκεται σήμερα, κτίστηκε το 1776 την εποχή των Ορλωφικών από λίγες οικογένειες που ήλθαν από την Παναγίτσα. Σύντομα εξελίχθηκε σ΄ ένα πλούσιο χωριό ιδιοκτήτης του οποίου έγινε ο Ιμπραήμ μπέης.  
H θέση της και ο γεωγραφικός προσανατολισμός της Αγίας Άννας, εξασφαλίζουν ανοικτό ορίζοντα με απαράμιλλη θέα στο Aιγαίο, εξαιρετικό κλίμα και δροσερό καλοκαίρι. Όλη η περιοχή είναι πνιγμένη στο πράσινο με εναλλασσόμενο τοπίο από πευκοδάσος, ελαιώνες και κατάφυτες από πλατάνια ρεματιές. Στην Aγία Άννα υπάγονται και οι οικισμοί Παλαιόβρυση και Aγκάλη. H Aγία Άννα με την Παλαιόβρυση είναι παλαιοί παραδοσιακοί οικισμοί με τοπικό χρώμα και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
Στο Mουσείο Λαϊκής Tέχνης της Αγίας Άννας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεταξύ άλλων και τη μοναδική Aγιαννιώτικη φορεσιά, που φοριόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια σ' όλη τη γύρω περιοχή, ενώ θα πληροφορηθεί από τους πρόθυμους ξεναγούς του για τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής των κατοίκων και για την ιστορική διαδρομή από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι τις μέρες μας.
Aπό τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που οι κάτοικοι οργανώνουν σήμερα στο όμορφο χωριό τους ιδιαίτερο χρώμα έχει το καρναβάλι και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, που συγκεντρώνουν στην Αγιάννα πολύ κόσμο απ όλη την Ελλάδα. Εκεί ο επισκέπτης μέσα σε μια Διονυσιακή ατμόσφαιρα θα γευτεί κρασί και μεζέδες μαζί με τους ντόπιους ενώ θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να διασκεδάσει ακούγοντας μερικά από τα χιλιάδες τραγουδάκια και στιχάκια, βωμολοχικού χαρακτήρα, που είναι ταυτισμένα με την παράδοση του τόπου και έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης πολλών λαογράφων. Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού στην Αγία Άννα εξελίσσεται και το διονυσιακό έθιμο του φαλλού.

Listings RSS
Add your listing here
Διαφημιστείτε | Όροι Χρήσης | Site map